آشنایی با فواید ویتامین B12 برای بدن
B12 که کوبالامین نیز نام دارد از جمله ویتامین های ضروری بدن است که بدن قادر به تولید آن نیست و باید از راه تغذیه وارد بدن شود. ویتامین B12 در برخی از محصولات حیوانی به صورت طبیعی یافت می شود اما ممکن است به صورت مصنوعی نیز آن را وارد غذاهای فرآوری شده کنند. همچنین آمپول و مکمل های حاوی B12 نیز وجود دارد که می توان از آن ها استفاده کرد. در این نوشته قصد داریم با فواید ویتامین B12 برای بدن آشنا شویم.
اهمیت ویتامین B12
این ویتامین نقش های مختلفی در بدن دارد مثلا باعث عملکرد درست سلول های عصبی می شود. همچنین در ساخت سلول های قرمز خون و DNA مورد استفاده قرار می گیرد. B12 همچنین باعث افزایش انرژی، بهبود حافظه و کمک به جلوگیری از بیماریهای قلبی می شود.
در بزرگسالان B12 باید به میزان (RDI (۲٫۴ میکروگرم به صورت روزانه مصرف شود البته در دوره بارداری و شیردهی این میزان افزایش می یابد.
پیشگیری از کم خونی
از آنجا که ویتامین B12 باعث کمک به تشکیل گلبول های قرمز خون می شود اگر سطح آن کاهش یابد باعث کاهش مقدار تولید گلبولهای قرمز و جلوگیری از رشد آن ها میشود. اندازه گلبول های قرمز کوچک و شکل آن گرد است اما اگر ویتامین B12 در بدن کم باشد باعث بزرگ تر شدن اندازه آن و بیضی شدن شکل آن می شود در نتیجه گلبول های قرمز نمی توانند به درستی از مغز استخوان وارد جریان خون شوند و این امر موجب ابتلای فرد به کم خونی مگالوبلاستیک میشود.
اگر فردی در دست ها و پاها احساس بی حسی کرد این امر نشانه کمبود گلبول های قرمز خون در بدن است که نتیجه آن عدم رسیدن اکسیژن کافی به ارگان های مهم بدن و ایجاد احساس خستگی و ضعف در فرد می شود.
پیشگیری از نقایص عمده
در دوره بارداری بدن مادر باردار به مقدار کافی B12 نیاز دارد زیرا مغز و سیستم عصبی جنین برای رشد صحیح به این ویتامین نیاز دارد.
نقص لوله عصبی، زایمان زودرس و سقط جنین از جمله خطراتی است که در اثر کمبود B12 مادر باردار را تهدید می کند. در مطالعه ای مشخص شد خانم های بارداری که در بدن آن ها کم تر از ۲۵۰ میلی گرم در دسیلی ویتامین B12 وجود داشت در مقایسه با خانم هایی که به مقدار کافی B12 در بدن خود داشتند حدود 3 برابر بیشتر صاحب فرزندی شدند که دارای نقایص مادر زادی است.
پیشگیری از پوکی استخوان
وجود B12 برای سلامت استخوان ها لازم است. به طوری که در یک مطالعه مشخص شد افرادی که از کمبود B12 رنج می برند از سلامت استخوانی کم تری برخوردارند. استخوان های ضعیف و با تراکم کم به مرور حساس و شکننده شده و خطر پوکی استخوان را در پی دارد. در مطالعه ای دیگر مشخص شد رابطه مستقیمی بین کمبود B12 و پوکی استخوان به ویژه در زنان وجود دارد.
کاهش ریسک ابتلا به ماکولا
دژنراسیون ماکولا نام یک بیماری مربوط به چشم است که باعث تاثیر منفی روی دید فرد می شود. مصرف مقادیر کافی از ویتامین B12 باعث کاهش احتمال ابتلا به دژنراسیون ماکولا می شود. طبق تحقیقات مشخص شده که ویتامین B12 باعث کاهش هموسیستئین می شود. افزایش سطح هموسیستئین باعث افزایش احتمال ابتلا به ماکولا می شود.
بهبود افسردگی
B12 دارای تاثیرات مطلوبی روی خلق و خوی فرد است زیرا در سنتز سروتونین که باعث تنظیم خلق و خو می شود نقش مهمی دارد. کمبود این ویتامین باعث کمبود سروتونین و به دنبال آن افزایش علائم افسردگی و تغییرات خلق و خو می شود. طبق تحقیقات مشخص شده که مصرف ویتامین B12 به طور قابل توجهی باعث کاهش علائم افسردگی می گردد.
افزایش انرژی
از مکمل های B12 می توان به عنوان محصولی برای افزایش انرژی استفاده کرد. البته همه ویتامین های گروه B می توانند باعث افزایش انرژی شوند. هنوز مطالعه دقیقی که ثابت کند مصرف ویتامین B12 می تواند باعث افزایش انرژی در افرادی که سطوح کافی از این ویتامین دارند شود، انجام نشده است.
افرادی که در معرض کمبود ویتامین B12 هستند
- افراد مبتلا به بیماریهای التهابی روده و بیماری سلیاک
- افرادی که عمل جراحی لاغری و کاهش وزن انجام داده اند
- افرادی که به مقدار زیاد از نوشیدنی های الکلی استفاده می کنند
- افراد گیاه خوار
- سالمندان
علائم کمبود
- التهاب زبان
- استخوانهای ضعیف
- افسردگی، تغییرات خلق و خو
- یبوست، کاهش اشتها و احتباس گاز در رودهها
- کاهش بینایی چشمها
- ضعف، سرگیجه و خستگی
- تنفس کوتاه و ضعیف
- سوزن سوزن شدن انگشتان دست
- رنگ زرد پوست
غذاهای حاوی ویتامین B12
- بره
- خاویار
- غذاهای دریایی
- شیر
- تخم مرغ
- پنیر
- گوشت گاو
اولین دیدگاه را ثبت کنید